Bookmark and Share

Segona edició de l'Informe Biocat, la publicació de referència del sector

El 26 d’octubre de 2011, en un acte públic presidit pel conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i davant de 150 representants de tots els àmbits del sector —empreses, centres de recerca, universitats, hospitals i Administració pública— i dels mitjans de comunicació es va presentar l’Informe Biocat 2011. Retrat d’un sector en moviment.

La segona edició de l’Informe Biocat és una publicació de 264 pàgines que aplega una anàlisi exhaustiva dels principals indicadors dels grups de recerca consolidats i de les empreses del sector biotec de Catalunya (obtinguts a partir d’una enquesta contestada per 438 entitats), i una sèrie d’articles d’experts que analitzen aspectes com la situació del mercat biomèdic internacional (Martin Austin), els parcs científics i tecnològics catalans (Pere Condom) o les problemàtiques que afronten les empreses biotecnològiques catalanes (CataloniaBIO). L’informe de 2011, que ha comptat amb el patrocini d’Amgen, inclou un article analític de Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, i una carta introductòria del conseller Andreu Mas-Colell.

Entre altres dades, l’Informe Biocat 2011 subratlla que la biomedicina segueix sent l’àmbit de recerca preponderant a la BioRegió (amb un 58% de les empreses amb activitat en biotecnologia vermella i un 45% en tecnologies mèdiques). El sector ocupa quasi 30.000 persones, la meitat de les quals es dedica a tasques d’R+D, i factura més de 15.000 milions anuals.

Durant el 2011, i en paral·lel a la realització de l’informe, es va procedir a realitzar la primera fase d’implementació de la nova base de dades (CRM) que dóna suport al Directori d’entitats de la BioRegió (www.biocat.cat/directory). Mitjançant aquest cercador públic es pot accedir a la informació bàsica en anglès (tipus d’organització, principals activitats, línies de recerca, àrees terapèutiques, ubicació, contacte...) de 1.150 entitats i empreses (desembre 2011). Aquesta informació bàsica es complementa amb la que conté la nova base de dades de Biocat, que en aquesta primera fase correspon a les 438 organitzacions que van respondre l’enquesta per a l’Informe, però que s’anirà ampliant en posteriors campanyes per tal de poder aprofundir en l’anàlisi de les capacitats del sector.


Més de 150 professionals van assistir a la presentació de l'Informe Biocat, l'octubre de 2011 (Fotos: Sergi Cámara).


Montserrat Vendrell, Andreu Mas-Colell i Jordi Martí en la presentació de l'Informe Biocat 2011.


És l'informe de referència sobre l'estat de la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques a Catalunya.