Internacionalització
Prop de 300 delegats d’empreses i institucions catalanes van participar durant el 2011 en esdeveniments internacionals de referència sota la coordinació de Biocat. El context econòmic restrictiu va fer que els esforços es focalitzessin especialment en la participació a la convenció BIO 2011 (27-30 juny, Washington, EUA) i, a Europa, al BIO-Europe (31 octubre-2 novembre, Düsseldorf, Alemanya), tot i que també es van coordinar petites participacions a diversos esdeveniments internacionals, com l'Euromediag International Convention (6-7 juliol, Montpeller, França) o l'European Cancer Cluster Partnering (14-16 setembre, Tolosa de Llenguadoc, França).
Durant el 2011, Biocat ha seguit participant en les reunions i activitats de les diferents xarxes internacionals a les quals pertany amb l’objectiu d’impulsar nous projectes de col·laboració científica i empresarial. D’una banda, en el Bioclúster Sud d’Europa (BSE), constituït per bioclústers i patronals de les Balears, Catalunya, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus i emmarcat en l’Euroregió, va celebrar sengles trobades a Tolosa de Llenguadoc (abril i novembre), Montpeller (juliol) i Menorca (setembre). Alguns dels seus membres van ser, a més, presents al seminari Innovació i recerca a l'Euroregió Pirineus Mediterrània, celebrat el 21 de novembre al Palau de Pedralbes de Barcelona i organitzat per la secretaria permanent de l’Euroregió, en el marc de la presidència catalana de l’entitat.
Un dels fruits dels contactes establerts en el marc del BSE ha estat la posada en marxa, a mitjan 2011, de l’Aliança de Clústers Europeus de Diagnòstic (EDCA). Biocat és membre fundador d’aquesta xarxa i va acollir a Barcelona, el novembre, la primera reunió de la junta de govern. Els vuit clústers que participen a l’aliança, que representen més de 500 empreses i entitats dedicades al diagnòstic, volen promoure la competitivitat i la internacionalització dels actors europeus del diagnòstic in vitro.
El panorama de l’activitat d’internacionalització de Biocat es completa amb un seguit de projectes de col·laboració científica i empresarial emmarcats en programes de la UE.
Biocat renova la representació al Consell Europeu de Bioregions
D’altra banda, a finals de 2011, Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, va ser reelegida com a membre del comitè directiu del Consell Europeu de Bioregions (CEBR) —que Vendrell va passar a presidir el març de 2012—, un organisme que vol fomentar el desenvolupament i la col·laboració entre els bioclústers europeus.
El CEBR, creat l’any 2006, compta amb prop d’un centenar de membres dels quals una quarantena —entre ells Biocat— són membres de ple dret, és a dir, són el punt de contacte principal per a les companyies biotecnològiques dins de la seva bioregió, un centre de prestació de serveis i un agent clau per al disseny de les estratègies de desenvolupament del sector.