Bookmark and Share

Resum de l'any 2011

Al llarg de 2011, Biocat va dur a terme directament o va col·laborar en una vuitantena d’activitats, que van contribuir a reforçar el sector de les ciències de la vida a Catalunya i a projectar-lo cap als mercats internacionals i cap a la societat.

La publicació de l’Informe Biocat 2011, presentat el 26 d’octubre en un acte presidit pel Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, destaca en el conjunt de l’exercici, per la seva contribució al coneixement del bioclúster català.

Pel seu impacte públic i l’alta participació, sobresurten també l’organització, el juny, de la delegació catalana a la BIO de Washington  —amb 42 empreses i 17 entitats— i la celebració del Fòrum Biocat 2011, que el novembre va aplegar més de 450 representants de tots els àmbits del sector i que va comptar amb ponents tan destacats com Sir Andrew Dillon, director general del NICE (Gran Bretanya).

Dirigides a un públic més restringit, però fent una significativa aportació al reforçament del sector, cal destacar una altra edició del programa formatiu Biocàpsules, que es va desenvolupar entre abril i juny, i la quarta edició de la iniciativa BioEmprenedorXXI  (maig-novembre), dins la qual una quinzena d’emprenedors es van preparar i competir per fer el millor pla de negoci. A mig camí entre la formació i el networking, les jornades tècniques  organitzades durant 2011 van reunir més de 200 professionals al voltant de temes com els biotractaments o la recerca amb models animals.

Cal fer també esment en aquest resum de l’important i ampli programa de debats i conferències organitzats pel Centre Internacional per al Debat Científic, que a finals de 2011 es convertia en B·Debate-Internacional Center for Scientific Debate Barcelona per potenciar la projecció de les seves activitats, les quals van reunir —de març a desembre— quasi 300 ponents d’una vintena de països i més de 1.500 participants. L’alta participació en els seus cicles de conferències La cultura i la vida (CCCB) i La ciència a la cuina (Casa de Cultura de Girona), dirigits al gran públic, subratllen l’interès social creixent per les ciències de la vida.

La creació de les xarxes Oncocat i BioNanoMed, la participació en l’Escola de l’Estiu del Medicament (SSM3), el juliol, la posada en marxa de l’Aliança de Clústers Europeus de Diagnòstic (EDCA), a mitjan any, i la participació en l’organització de la fira Medevice i la conferència de biomaterials paral·lela, l’octubre, són altres activitats destacades d’un any, en el qual Biocat va reforçar també la seva aposta per Europa (candidatura KIC-EIT, projectes europeus i Euroregió).

Les xifres de la BioRegió